Siirry suoraan sisältöön

Painepesurit omakotitaloon – miten valita oikea painepesuri?

Syksyllä omakotitaloon muuttaessa ei vielä ymmärtänyt mitä kaikkea omakotitaloasuja tarviikaan ulkotöihin. Tähän mennessä on tosin vielä selvitty aika pienillä hankinnoilla, kirveellä ja lumikolalla. Mutta näin kevään kynnyksellä ajankohtaiseksi meille, kuten monelle muullekin perheelle, tulevat isommat ulkotyöt kuten ruohonleikkuu ja pihan huolto. Niinpä liikenteeseen lähdettiin ensin painepesurin hankinnasta.

Painepesurilla voidaan hoitaa monia pihatöitä, kuten terassin pesua, kivetyksien ja asfaltin sammaleen poistoa, aidan sammeleen poistoa, rännien huuhtelua ja tietenkin myös autojen pesua. Mallitarjonta painepesurimarkkinoilla tuntuu olevan hurja. On alle 100 €:n markettipesuria ja hintaskaala menee yli tuhannen euron jos jätetään ammattilaiskäytön vehkeet pois vertailusta. Ongelmallisen tilanteesta tekee vielä se, että hintaskaalassa 100 € -1000 €:n pesureita löytyy samalta valmistajalta eli valmistajankaan perusteella ei päätöstä voi suoraan tehdä. Mitä pesureissa siis on eroa ja mikä hintataso on se hintataso, jolla saa tarpeeksi hyvän painepesurin? Olettaen, että hinta jollain tasolla peilaa laatua ja monipuolisuutta.

Tutkimukset

Vertailua tehdessäni päädyin kuitenkin lopputulokseen kahdesta painepesurivalmistajasta, Nilfiskistä ja Kärcheristä. Kärcher lienee useimmille tuttu merkki mutta Nilfisk oli itsellenikin uusi tuttavuus, vaikka yritys on tosin jo yli 100 vuotta vanha. Nilfisk on kuitenkin ammattilaispuolen isoimmissa siivousvälineissä iso tekijä ja kotitalouspuolen painepesureissa markkinakakkonen. Voisi siis olettaa Nilfiskin kotitalouspainepesureidenkin olevan laadukkaita ja kestäviä. Mutta tärkeintä painepesureissa lienee kuitenkin monipuoliset käyttömahdollisuudet.

100 €:n pesurit hautasin mietinnästä aika nopeasti, kun asioita tutkin keskustelupalstoilta ja muun muassa täältä Suomelan artikkelista. Kyseisen artikkelin painepesurit olivat juuri karvan verran alle sadan euron painepesureista yli tuhannen euron painepesureihin. Mutta artikkeli ja keskustelupalstojen lukeminen opettivat seuraavat seikat, jotka vaikuttavat painepesurin valintaan:

 • Vedenvirtausnopeus tulisi olla noin 500 l/tunti tai yli. Vedenvirtausnopeus kertoo osin siitä kuinka tehokkaasti painepesuri puskee vettä ulos.
 • Paineen tulisi olla yli 130 baria, jotta pinttynyt lika ja esimerkiksi sammaleet lähtevät asfaltista ja kivetyksistä. Pelkkään auton pesuun riittäisi varmasti pienempikin paine.
 • Letkun tulisi olla pitkä, mielellään yli 8 metriä. Jos letku on lyhyempi joutuu noin 20 kiloista pesuria jatkuvasti liikutelemaan esimerkiksi auton ympärillä.
 • Kattava valikoima erilaisia suuttimia ja lisätarvikkeita eri käyttökohteisiin. Esimerkiksi Nilfiskiltä löytyy pyörivä harja, jolla autonpesu ainakin teoriassa sujuu mukavasti.
 • Kompakti koko ja letkukela. Letku pysyy varmasti paremmassa kunnossa kelalla kuin autotallin lattioilla pyörimässä. Koskaan ei autotallissa muutenkaan liikaa tilaa ole, joten hyvä jos painepesuri ei vie liikaa tilaa. Ja lisäksi painepesuria olisi kiva kuljettaa myös mökille vastaavia hommia varten.

Näillä spekseillä kun painepesureita katsotaan niin hintaluokka on suurin piirtein 350€ – 450 €. Tämä tuntuu melkein kohtuulliselta summalta ottaen huomioon monipuolisuuden ja laadun. Olettaen tosin, että painepesuri kestää useita vuosia. Loppusuoralle pääsi siis kaksi painepesuria useamman kymmenen mallin tarkastelun jälkeen:

Tärkeimmät tekniset tiedot:

 

nilfisk-e145-2-x-traNILFISK E145.2 X-TRA:

 • Maksimipaine 145 bar
 • Vesimäärä (maks) 500 l/h
 • Click & Clean -suutinjärjestelmä
 • Tuloveden korkein lämpötila 60 astetta
 • Teräsvahvistettu korkeapaineletku, pit. 10 m
 • Paineensäädöllä varustettu Tornado PR -suutin ja Powerspeed-suutin sekä Click & Clean -pesuainepullo
 • Letkukela ja pidike suulakkeelle ja kahvalle
 • Letkun pikakiinnitys kahvaan
 • Paino 20,2 Kg
 • 2 vuoden takuu kotikäytössä.

 

 

 

KRC1181313_1KÄRCHER K5 Premium:

 • Työpaine max. 145 bar
 • Vesimäärä 500l/h
 • Quick Connect varusteiden pikakiinnitys
 • Tuloveden korkein lämpötila 40 astetta
 • Korkeapaineletkun pituus 8m
 • Rotojet- ja variopower-suuttimet
 • Letkukela ja näppärät säilytyspaikat varusteille ja virtajohdolle
 • Paino 14,5 kg
 • Takuu 2 vuotta

 

 

Valinta

Kahdesta edellämainitusta painepesurista perheemme käyttötarkoituksiin valikoitui Nilfisk E145. Pääosin siitä syystä, että Nilfiskissä oli 2 metriä pidempi letku, pesuri kestää kuumempaa vettä ja itse painepesuri on painavampi. Näissä vehkeissä paino kertoo yleensä metallin määrästä eli oletettavasti laadukkaimmista osista (lue: ei pelkkää muovia). Nilfiskin kaikissa painepesureissa on metallipumppu, joka osin tuo lisäpainoa. Halppispesurit nimittäin painavat yleensä reilusti alle 10 kiloa ja ovat pääosin muovia.

Molemmista tämän vertailun painepesureista on useita versioita liikenteessä mutta käytännössä ei ole eroa onko pesuri Nilfisk E140 vai E145, omainaisuudet ovat aika lailla samat. Kirjoittelen muutaman artikkelin Nilfiskin painepesurin käyttökokemuksista kunhan pesuri lisävarusteineen saapuu. Ja lumet alkavat sulamaan. Saa nähdä minkälaista hommaa pihalta paljastuukaan lumen alta. 🙂

7 kommenttia artikkeliin “Painepesurit omakotitaloon – miten valita oikea painepesuri?”

 1. Henkilökohtaisten kokemusten perusteella suosittelisin myös harkitsemaan Kränzleä. Ja ominaisuuksissa arvostaisin myös näppärää liikuteltavuutta, se pelkän letkun perässä vetäminen ympäri autoja (ja puimureita ja kyntöauroja) ei ole aina välttämättä kovin hauskaa 🙂

  1. Kiitos kommentista. Tuo helppo liikuteltavuus on tosiaan kyllä yksi tärkeä tekijä painepesurissa. En kyllä edes missään vaiheessa miettinytkään muita kuin tällaisia renkailla olevia.

  1. Hyvin on tähän mennessä tosin ihan kunnon käyttötestejä en vielä ole ehtinyt tehdä. Tarkoitus toukokuun aikana kuitenkin kirjoitella autonpesusta, terassinpesusta ja kivetyksien siistimisestä. Mutta voin suositella tähän mennessä kyllä tosin paineen kanssa pitää olla varovainen. Sen verran kova paine on että terassilla vei vähän maalia lankuista. Lähti tosin likakin. 🙂

 2. Osittain Henken rohkaisemana päädyin itsekin tuohon Nilfiskin E145 -malliin. Toisinsanoen tämän blogin lukeminen tulee kalliiksi 😉 Uutena omakotiasujana harkitsin myös pienemmän luokan (esim.Nilfisk C125) laitteita, mutta lienee tämä E145 kuitenkin pitkäikäisempi. Mm.tämän minulle kertoi Nilfiskin avainasiakaspäällikkö, ja että ko.malli on suosiossa Nilfisk-suomen henkilöstön parissa.

  Näistä isommista puntaroin lisäksi Kärcher K5:ttä, Cleniä, halvinta Kränzleä, Stihliä, Makitaa jne. Noh, halvin Kränzle oli kuitenkin kalliimpi, Makitasta ei juuri käyttökokemuksia löytynyt eikä oikein myyntipisteitäkään, ja Kärcher on varmastikin 20v sitten ollut kestävä merkki, nykyisin olen käsittänyt ettei (lähde: useiden foorumeiden monet käyttäjäkirjoitukset sekä rautakauppojen ja muiden jälleenmyyjien henkilöstö).

  No onhan E145:ssä runsaiden metalli-sisuskalujen lisäksi pitkä (10m) ja laadukas teräspunos-kumiletku, extra-pitkä suihkuvarsi jottei selkä kärsi, ’pehmustettu’ erikoisliipaisin jota pikkurillin sijaan mukava käyttää etu- ja keskisormella ja kuluttajalaitteeksi mukavasti vedenvirtausta (500l/h). Ja lisäksi se on sininen! =)

Kommentoi ja anna palautetta!