Siirry suoraan sisältöön

Paljonko omakotitaloasuminen maksaa? – Laskelma omakotitaloasumisen kuluista vuodessa

Nyt kun omakotitalossa on tullut vuosi asuttua, voi laskea ”vastikkeen” eli paljonko omakotitaloasujan kulut ovat vuoden aikana. Siitä saadaankin sitten vertailukelpoinen kuukausikustannus ja voidaan miettiä  osake-yhtiömuotoisen omistusasumisen kannattavuutta tai kannattamattomuutta.

Vaikka muuten visuja ollaan niin esimerkiksi lämmöstä ja vedestä ei meillä olla pihistelty. Eikä myöskään elektroniikan sähkönkulutuksen määrästä. 🙂 Ehkä siitä syystä näissä asioissa ei osaa säästää kun ei ole mitään hajua kuinka paljon tai vähän ne tuovat kustannuksia. Mutta kokeillaanpa päästä kärryille:

Verot ja vakuutukset

  • Kiinteistövero 430 €
  • Kotivakuutus 531,92

LVIS

  • Lämmitys (kaukolämpö) noin 850 €
  • Käyttösahkö (sisältää myös kylpyhuoneen lattialämmityksen, lämmönsiirtimen ja IV-kojeen) noin 800 €
  • Vesi ja jätevesi noin 400 €

Muut pakolliset huoltomaksut

  • Nuohous 24 €
  • Jätehuolto 6,35 € x2 x 12 = 152,4 €

Tästä kun lasketaan niin vuosikustannuksiksi tulee noin 3118,32 € eli kuukausittainen kulu on noin 266 €. Jos taas lasketaan asuinneliöiden (117) ja muiden tilojen (40) mukaan niin neliömetrin mukaiseksi vastikkeeksi tulee vähän alle 2 euroa, jos ajatellaan, että ei-asuinkäyttöön olevien tilojen neliöt otetaan huomioon puolikkaina.

Toki näissä laskuissa ei ole kiinteistöhuoltoa ja yleistä kunnossapitoa, jotka yleensä taloyhtiön vastikkeeseen kuuluvat. Toisaalta tässä laskennassa on mukana vakuutukset ja sähkö, jotka normaalisti ei asunto-osakkeen vastikkeeseen kokonaisuudessaan kuulu. Uskaltaisin siis väittää, että omakotitaloasuminen tulee pitemmän päälle edullisemmaksi jos talo on lähtökohtaisesti talotekniikaltaan hyvässä kunnossa. Toki oman huoltotyön hintaahan tässä hommassa ei lasketa, oma työhän on ilmaista. 🙂

Avainsanat:

1 kommentti artikkeliin “Paljonko omakotitaloasuminen maksaa? – Laskelma omakotitaloasumisen kuluista vuodessa”

Kommentoi ja anna palautetta!