Siirry suoraan sisältöön

Saunan lauteiden rakentaminen kappaletavarasta

Kiukaaksihan meille valittiin Harvian Kivi -sähkökiuas. Kiuas piti saada lauteisiin upotettuna, jotta lauteista saatiin mahdollisimman tilavat vaakasuunnassa. Toisin sanoen haluttiin koko saunan pinta-alan verran laudetta, jotta esimerkiksi lapset voivat alalauteella leikkiä vesileikkejä vanhempien saunoessa ylälauteella täysissä löylyissä. Niinpä kaikki lähti tavaran hankinnasta kuten yleensä. Siinäpä lauteet ovat. 🙂

IMG_0691

Runko

Lauteiden rakentaminen aloitettiin tietenkin rungosta, johon jo suunniteltiin kiukaan paikka rungosta ja tulevista lauteista läpi. Runko rakennettiin höylätystä kakkosnelosesta ja rungon lattiatolppiin laitettiin säädettävät jalat, jotta runko voidaan rakentaa paikalleen ja säätää passiin jälkeenpäin.

IMG_0692

Rungosta tuli erittäin tukeva tosin jälkeenpäin huomasin, että yksi runkopuu tulee menemään liian lähelle kiuasta ja sitä piti hieman siirtää. Kiukailla on nimittäin aina omat turvaetäisyytensä puumateriaalista.

IMG_0693

Lauteet

Laudemateriaaliksi valikoitui 120 mm leveä lämpökäsitelty haapa oikeastaan sen ulkonäon vuoksi. Ei haluttu liian vaaleaa mustien seinien kaveriksi mutta ei toisaalta liian tummaakaan. Tuo väri toi hieman lämpöä muuten synkkään saunaa.

IMG_0694

Kiukaan upotusta varten piti laudepuusta tehdä viiden laudelaudan leveä moduli valmiiksi ja sahata siihen Harvian ohjeiden mukainen aukko. Hieman väkertämistä siinä oli, mutta lopulta homma onnistui loistavasti ja kiuas tuli moduulin läpi juuri sopivasti ylöspäin.

IMG_0695IMG_0696

Loput alalaudepuut sirkkelöin samaan mittaan ja nostelin rungon päälle. Vaimo ja lapsi istumaan puiden päälle ja itse alapuolelta ruuvamaan toisiinsa kiinni ohuella mäntytangolla.

 

Yläpenkki ja jakkara

Pitkään mietin, että miten ylälaude tulisi tehdä mutta lopulta otin vain saunasta mitat ja tein ylälauteeksi tuommoisen penkin autotallissa. Nurkissa jalkoina lämpökäsiteltyä mäntyä kuten penkin rungossakin. Päällä viisi laudelautaaa ja etulaitaan yksi peittämään runkoa. Hyvä ja helppo ratkaisu.

IMG_0698IMG_0700

Jakkarassa oikeastaan sama homma eli lämpökäsitellyt männyt tukipuina peitettynä laudepuulla. Pyrin saamaan ensimmäisen askeleen puoleen väliin lattiaa ja alalaudetta, jotta lauteille kipuaminen olisi mahdollisimman helppoa. Ja ihan kivan näköinenhän tuosta tuli.

IMG_0702

Lopputulos

Lopputuloksesta tuli hyvä vaikka itse sanonkin. Ja voin itseeni tyytyväisenä sanoa, koska yhtään apumiestä ei ollut lauteita rakentamassa. Jostain syystä aloin hommaa tekemään ja loppupeleissä kokonaisaika oli reilu viikonloppu kun lauteet olivat valmiit.

IMG_0701

Itseasiassa runko eikä muuten lauteetkaan ole tällä hetkellä mitenkään kiinni vaan runko lepää jalkojen varassa maassa ja lauteet rungon päällä kellumassa, ylälaudepenkkikin on vain paikallaan eikä ole missään kiinni. Siltikään lauteille mentäessä ei juuri natinaa kuulu eivätkä lauteet heilu mitenkään. Periaatteessa lauteet voi ottaa vain pois irroittamatta yhtäkään ruuvia, ei taida olla meidän asuinaikana se tarpeen mutta seuraava asukas lauteita uusiessaan pääsee aika helpolla.

7 kommenttia artikkeliin “Saunan lauteiden rakentaminen kappaletavarasta”

  1. Paluuviite: saunan lauteet ohje | asunnon-korjaamiseen.com

  2. Kiinnostaa ks. Saunan mitat? Onko runko 60 välillä ? Näyttää aika lailla samalta mallilta kun meillä.. Kiitos jos viitsit vastata

    1. Moro. Runko näyttäis olevan 45cm välillä mikä tekee yläpuolen laudoituksesta jämäkän eikä se anna jalan alla periksi eikä natise. Leveys noin 1735 cm ja syvyys 1565. Laitoin sinulle vielä kuvan sähköpostiisi.

  3. Millä korkeuudella sulla on nuo lauteen, ihan alimmasta penkkiin asti. Meillä olisi tarkoitus laittaa tuolit ylimpään ja jäin miettimään korkeuksia, ettei varpaat palellu

Kommentoi ja anna palautetta!