Siirry suoraan sisältöön

Saunan panelointi – Savusaunan tunnelmaa

  • tehnyt

Ennen panelointia sauna oli tietenkin eristetty alumiinipaperilla. Alumiinipaperin päälle laitettiin pienet parisenttiset soirot, joihin tuleva paneeli sitten viimeistelynaulaimella ammutaan. Saunan kuituvalot vedettiin myös alumiinipaperista läpi koska niiden letkujen pitää luonnollisesti kulkea paneloinnin yläpuolella tyhjässä tilassa.

IMG_0614

Panelointi itsessään aloittettiin katosta takaseinästä. Katosta kun aloitetaan niin seinät saadaan myöhemmin nätisti kohtaamaan panelointi katon rajassa eikä katon panelien pituus ole niin millintarkkaa kun laidat jäävät seinäpaneelien alle kuitenkin.

IMG_0616

Panelointi itsessäänhän on aika helppoa hommaa. Sirkkelöidään sopivan mittaisiksi, laitetaan ponttiin ja naulataan kiinni. Itse naulasin piilokiinnityksellä eli pontista paneelit kiinni. Ei jää pieniä naulan jälkiä joka puolelle paneelia ja tulee siistimpi lopputulos.

IMG_0619

Kuituvaloja varten paneeleihin piti porata pieni reikä ja upottaa kuitu siihen. Näiden reikien mittaaminen oli aika tarkkaa hommaa, jotta vlojen kuviosta tulee symmetrinen mutta hyvin se mittaaminen lopulta onnistui. Iso mokkula on kiuaslinssi, joka hieman kohdistaa kuidun valoa tulevaan kiukaaseen.

IMG_0621

Seinäpaneeleihin piti jonkun verran reikiä tehdä ilmastointiputkia ja muita läpivientejä varten. Onneksi hoksasin maalata tuon ilmastoinnin näkyvän pömpelin mustaksi, olisi se valkoisena erottunut aika lailla katosta. Tässä vaiheessa asennettiin myös kaikki kiukaan tarvitsemat johdotukset paneelin takaa kulkemaan. Esimerkiksi lämpöanturi piti asentaa melkein katonrajaan ja johdot saada sieltä kulkemaan kiukaalle.

IMG_0622

Paneloinnista tuli kaunis ja musta väri tuo saunaan savuvaunamaista tunnelmaa. Tosin aika synkältä näyttää tässä vaiheessa mutta vaaleat lauteet ja kiuas varmasti muuttavat vielä tunnelmaa. Nyt sitten siis lauteita suunnittelemaan ja kiuasta asentamaan.

IMG_0672 IMG_0673

 

Kommentoi ja anna palautetta!