Siirry suoraan sisältöön

Tulinen savusauna

Tähän ei sammutuspeite olisi ihan riittänyt. Serkkupoika se onnistui siinä missä itse en onnistunut edes kolmella ”yrityksellä”. Nimittäin polttamaan suvun mökkialueen savusaunan. Sauna oli Kalevan mukaan 35-neliöinen (oikeasti näköjään kommenttien persuteella 12-neliöinen), mukavalämpöinen hirsisauna ja se oli rakennettu vuonna 1995. Palomiehet kerran sanoivat savusaunan palavan yleensä 7-10 vuoden välein, joten olihan sen toisaalta aikakin jo palaa. Tässä kuva savusaunasta lämpeämässä joskus 2000-luvun alkupuolella.

Savusauna

Ensimmäisellä omalla ”yritykselläni” palokunta joutui palon käydä sammuttamassa mutta kahdella muulla kerralla sain alkaneen palon itse sammutettua. Tällä kertaa palo leimahti sen verran tehokkaasti oven avauksen yhteydessä, ettei mitään ollut enää itse tehtävissä. Savusauna on siten viekas, että jos sisällä on tuli rakenteissa hiljalleen palamassa niin sitä ei huomaa ennenkuin itse menee ja antaa tulelle ilmaa oven aukaisemalla eli päästää pedon vahingossa irti. Ja silloin voi olla jo liian myöhäistä reagoida enää asiaan.

Savusauna_palaaSavusauna_sammutetaan

Saunasta ei jäänyt juuri muuta kuin karrelle palanut hirsikehikko.

IMG_0117 IMG_0119 IMG_0118

No eipä siinä mitään. Ensi kesänä rakennetaan entistä uljaampi savusauna pukuhuoneen kera. Siitä artikkelia siis myöhemmin.

 

6 kommenttia artikkeliin “Tulinen savusauna”

  1. Juu, kyllä koko oli 12 neliöä. Tarkistin asian rakentajilta! Lehdet laitto vähä lapinlisää!!!!

  2. hETKISYYS TEILLE KAIKILLE, PALOMIEHET MUKAAN LUKIEN. SAUNAT PALAVAT VAIN TAITAMATTOMUUTTA JA HUOLIMATTOMUUTTA. minä aloitin saunan rakentamisen vuonna 1974 ja 75 se valmistui, eikä ole koskaan edes aikonut palaa. ohje on se, vahtikaa saunan lämpöä saunaa lämmitettäessä ja opetelkaa mikä on riittävää.älkää milloinkaan poistuko saunan läheisyydestä viimeisten pesällisten aikana. minulle aikanaan opetettiin, pidä saunan oven ulkopuolella op on ämpärillinen vettä. ja sitten,jos olet lämmittänyt saunan liian kuumaksi, varsinkin tuoreista havupuista rakennetun, pihka alkaa höyrystyä puusta ja leijuu savukaasun seassa. kun avaat saunan, oven, jolloin tilaan pääsee lisää runsaasti happea, yksikin kiukaasta nouseva kipinä sytyttää kaasun ja seinissä oleva hiili myös syttyy, myös kulmakarvat kärähtävät. älä hermostu eli juokse hakemaan kalokuntaa naapuripitäjästä, vaan tartu oven ulkopuolella olevaan ämpäriin ja kaada se kiukaalle. vesihöyry ei pala vaan poistaa hapen ja sammuttaa kytevän seinän ja se siitä,palo on sammunut ja kulmakarvat kasvavat uudelleen.

    1. Kiitos kommentistasi. Näinhän se varmasti on, että oikein tekemällä sauna ei pala. Mutta sama pätee muutakin tulen käyttöä ja silti taloja palaa. 🙂

Kommentoi ja anna palautetta!