Siirry suoraan sisältöön

Keittiön kodinkoneet by Gorenje & Samsung

Koko keittiön suunnittelu lähti siitä vaatimuksesta, että astianpesukoneen tulee olla lattiasta korotettu eikä tarvitse kyykkiä konetta täyttäessä tai tyhjentäessä (lue aiempi artikkeli remonttivinkeistä ja ideoista). Tämän vaatimuksen pohjalta koneet sitten paikkansa löysivät ripoteltuna pitkin keittiötä sopivasti ”kolmioon”: ruuansäilytys, ruuanvalmistus, astianpesu. Tällaista toimintamallia suosittelevat kuulemma. Ja onhan se totta, että sijoittamalla kodinkoneet oikein, keittiössä ei tarvitse suihkia ympäriinsä vaan polku kulkee luonnollisesti jääkaapilta liedelle ja siitä jatkaa matkaansa kohti astianpesua.

kh6

Keittiön kodinkoneiden hankinta on aina yhtä hankalaa, varsinkin jos on pikkutarkka kuten minä. Koneiden tulisi nimittäin aina olla samanmerkkisiä ja täysin samansävyisiä, olivat sitten valkoisia tai teräksen värisiä. No tällä(kään) kertaa näin ei kuitenkaan käynyt: Side-by-side -jääkaappipakastin on Samsungin hieman harmaampi laitos, kaikki muut koneet tosin Gorenjen koneita ja onneksi samaa teräksen sävyä. Tosin täysin teräksen värisen uunin tai liesitason löytäminen on melkein mahdottomuus. Aina niissä on ainakin vähän mustaa ja liesitasot ovat yleensä kokonaan mustia. Onhan tosin jääkaapissakin jääpalakoneen kohdalla mustaa, joten sanottakoon sitten että tässä keittiössä kaikki koneet ovat mustateräksisiä. Astianpesukonekin on teräksinen mutta sitähän ei juuri näy kun on integroituna.

IMG_0078

Mutta miksi sitten Gorenjen kodinkoneet? Siihen kysymykseen on vaikea vastata. Jotenkin Gorenjesta oli jäänyt mielikuva, että Gorenjen kodinkoneet ovat suhteellisen hyviä hinta-laatusuhteeltaan. Keittiön budjetti kun oli aika vaatimaton, eikä mahdollistanut huippukoneiden hankkimista Mieleltä tai Siemensiltä. Näihin koneisiin olen joissain keittiörempoissa lukenut käytettävän jopa 15 000 €. Ei ehkä järkevää rahankäyttöä vanhaa asuntoa remontoidessa, eri asia jos 500 000 € lukaalia tekee. Tähän mennessä ollaan Gorenjeen oltu tyytyväisiä kolmen kuukauden testin perusteella. Kommenteissa voi kysellä tarkempia käyttökokemuksia, vastaan mielelläni.

IMG_0080

 • Induktioliesitaso. Booster -pikatoiminnoilla liesitaso lämpenee erittäin nopeasti.
 • Pyrolyysikiertoilmauuni. Puhdistus tapahtuu polttamalla kaikki lika 500 asteessa celsiusta.
 • 14 hengen astianpesukone. Integroitu ja koteloitu pöytätasolla.
 • Saarekemallin liesituuletin tehokkaalla imulla ja integroiduilla valoilla. On tosin käytännössä seinässä kiinni vaikka voisi olla ihan katosta roikkuvastikin asennettu.
 • Side-by-side -jääkaappipakastin, josta saa kylmää vettä, jääpaloja tai jäämurskaa. Vaati toki pienen vesiletkun vetämistä hanalta.

IMG_0082

Mikroaaltouunille ei löytynyt paikkaa keittiön pääseinältä ja mikro onkin nyt ”apukeittiön” puolella. Ainakin kyseistä syvennystä seinässä kutsutaan apukeittiöksi sulaketaulussa. Todellisuudessa apukeittiön puoli on vain keittiön toinen puoli, joten se on ihan luonnollinen paikka ruoan pikalämmitykseen. Apukeittiöstä ei ole vielä kuvia sillä se ei ole valmis vaan odottaa vielä pientä pintaremonttia (ja uutta integroitua mikroaaltouunia). Apukeittiöstä luvassa artikkelia kesemmällä.

5 kommenttia artikkeliin “Keittiön kodinkoneet by Gorenje & Samsung”

  1. No saa jäitä tietenki 🙂 No ei vaan. Uusien koneiden hankintahan lähti siitä kun vanhassa keittiössä ei ollut pakastinta ollenkaan. Ero uuden pakastimen hankinnan, ja side-by-side -jääpakstinkaapin hankinnan välillä oli noin 150 €, kun ottaa vanhan jääkaapin myynnistä saadun 200 € huomioon. Ei kauan tarvinnut miettiä mitä tekee. Onhan se totta ettei tuommonen jääpalakone mikään välttämättömyys ole mutta miksei elämässä saisi välillä olla myös hieman luksusta?

 1. Ihana keittiö, meillä oli tarkoitus remontoida 80-luvun keittiö ensi kesänä, mutta jouduttiin lykkäämään projektia vuodella eteenpäin. Mielellään kuulisin jossain vaiheessa miten tuo uunin puhdistus on toiminut. Uunin puhdistaminen on nimittäin yksi kauheimpia asioita maailmassa

   1. Meillä on AEG:n pyrolyysiuuni ja oon kehunut kaikille että muuta en enää laitakaan (ja käskeny kaikkia seuraavaksi ehottomasti hommaamaan pyrolyysin). Aivan mahottoman mahtava. Vaikka ois kuinka likanen ja rasvanen uuni niin sievästi hieman tuhkaa vain jää uunin pohjalle kun puhdistusohjelmalla polttelee. Eikä kyllä ees mahottoman likaseksi ehi uuni mennä kun se puhdistus on niin kätevä napsauttaa päälle.

Kommentoi ja anna palautetta!